Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Sfaturi si recomandari pentru cultura graului

Cultivarea Graului | Alegerea semintelor, a tratamentelor si utilizarea tehnologiei potrivite
Material scris de Bogdan Craiciu, Director Tehnic Biocrop, tehnic@biocrop.ro

Graul face parte din categoria cerealelor paioase si are o importanta deosebita pe mapamond, in special datorita utilizarii pe scara larga in alimentatia oamenilor. In agricultura romaneasca, cultura de grau reprezinta cea mai populara cultura de toamna, ocupand cea mai mare suprafata cultivata (peste 2 mil. hectare insamantate), si inregistrand o productie in crestere de la an la an (in 2016 cu 7% mai mult fata de anul precedent, insumand peste 8,4 milioane de tone).

Insa, cultivarea graului nu se face intotdeauna ca la carte. Realitatea din teren arata insa ca doar o parte din suprafetele insamantate cu grau sunt cultivate rational. Pentru a atinge performanta in culturi, pe langa factorul de vreme care nu poate fi controlat, fermierii ar trebui sa pregateasca corespunzator terenurile pentru semanat, sa selecteze seminte certificate si soiuri care s-au dovedit a fi stabile si de calitate, apoi sa asigure ingrasamintele si tratamentele erbicide, fungicide si insecticide necesare unor productii profitabile.

Samanta este veriga de baza in formarea productiei, astfel ca este recomandat ca fermierii sa imparta riscul prin cultivarea unei variatii genetice a soiurilor de grau. Cel putin o parte din suprafata insamantata cu grau ar trebui sa aiba capacitatea / potentialul unei recolte de calitate sporita, care ar asigura un venit suplimentar in ferma prin cupajare sau vanzare directa. Cresterea calitatii recoltei este utila si chiar necesara mai ales in contextul volatilitatii preturilor graului; un continut ridicat de proteina si gluten sporesc pretul primit de fermieri la desfacerea productiei. Prin urmare, semintele de calitate isi valorifica investitia initiala si aduc profit fermierilor care le utilizeaza in culturi.

Din punct de vedere fitotehnic, la alegerea soiului de grau pentru cultura trebuie avute in vedere o serie de aspecte: potentialul de productie, rezistenta in fata bolilor, a gerului si a secetei, precum si la cadere,  precum si valoarea nutritiva a boabelor.

Al doilea element important pentru o recolta superioara este folosirea unei tehnologii orientata spre formarea calitatii:

  • Fermierii ar trebui sa fie atenti la fractionarea pe o perioada cat mai indelungata a ingrasamintelor complexe; se recomanda ca ultima fractie sa se aplice dupa inflorire. Atunci este perioada de consum maxim din cauza unui sistem radicular slab dezvoltat care nu poate accesa straturile mai adanci ale solului in cele mai multe cazuri.
  • Volumele de ingrasaminte aplicate trebuie coroborate cu potentialul productiv al soiurilor cultivate.
  • Se recomanda utilizarea fertilizantilor de specialitate (tratament samanta sau foliari). Acestia au rolul de a asigura o rasarire foarte rapida si uniforma si deci sansa unei caliri pe perioada mai indelungata inaintea ierii.Totodata, sustin si imbunatatesc metabolismul plantelor si capacitatea de asimilare a substantelor nutritive.

In acelasi timp trebuie avut in vedere riscul de a prelungi perioada de vegetatie prin anumiti astfel de fertilizanti, astfel plantele fiind expuse perioadelor de seceta si arsita in fenofazele critice (inspicare/inflorire/umplere a bobului)

  • Se recomanda aplicarea de tratamente fungicide preventive cand clima este favorabila aparitiei bolilor foliare. Impactul acestor agenti patogeni poate reduce considerabil productiile planificate.
  • Nu in ultimul rand trebuie tinut cont de daunatorii spicului. Recomandam atentie deosebita in aceste faze de vegetatie si aplicarea tratamentelor la avertizare. Spre exemplu, tripsii si plosnitele, prin intepaturile boabelor formate in spic, influenteaza negativ calitatea prin descompunerea proteinelor si reducerea elasticitatii glutenului.

Astfel, cu efort sustinut, atentie pentru detalii si investitii inteligente, profesionistii din agricultura ar putea obtine recolte mai performante si mai rentabile, realizandu-si obiectivele superioare de cantitate si calitate.

 

AI O INTREBARE PENTRU SPECIALISTII NOSTRI? Te rugam sa ne contactezi la: