Recomandări cu privire la cultura de rapiță
Material scris de Ionel Florea, Director Tehnic Biocrop, tehnic@biocrop.ro
În sprijinul partenerilor noștri venim cu câteva recomandări cu privire la cultura de rapiță astfel încât să puteți maximiza recolta atât de necesară în aceste momente.
Deși premisele din toamna anului 2019 nu erau tocmai încurajatoare, cultura de rapiță a fost o carte câștigătoare pentru acei fermieri care au decis sa o cultive.
Am avut parte de o iarna blândă, fără înghețuri care să pericliteze cultura și încet-încet am ajuns în luna martie, lună în care avem nevoie să intervenim pentru protejarea culturii atât împotriva dăunătorilor cât și împotriva agenților patogeni.
- Fac referire în special la un anumit dăunător: CEUTHORHYNCUS NAPI - curculionidul tulpinilor, care odată cu încălzirea vremii iese din locurile de hibernare și poate fi identificat pe plantele de rapiță. În a doua decadă a lunii martie și prima decadă a lunii aprilie adulții depun ouăle în tulpinile de rapiță, iar larvele rod galerii în măduva tulpinilor.
Plantele afectate vor stagna din creștere, vor ramifica bogat și nu vor forma silicve, sau acestea vor fi seci ori cu semințe puține, de slabă calitate, pagubele fiind între 50 și 100%.
De asemenea locul unde tulpina este înțepată de dăunător devine o poartă de intrare a agenților patogeni.
Monitorizarea culturii în mod eficient se face prin instalarea de capcane de culoare galbenă, amplasate la 20 de metri în interiorul culturii și care se verifică periodic pentru a identifica momentul aplicării tratamentului. - Combatere: insecticide sistemice și de contact.
- De recomandat ca tratamentul să se realizeze doar cu produse omologate în acest scop și în dozele recomandate de producător.
Din experiența noastră vă putem spune că o eficiență ridicată o are folosirea unui insecticid sistemic în combinație cu un insecticid de contact, iar tratamentul trebuie repetat la o distanță de 10 zile.
Cu privire la agenții patogeni, în acestă perioadă, cel mai nociv este BOTRYTIS CINEREA - putregaiul cenușiu. Această boală își face apariția în principal pe resturi vegetale aflate în curs de descompunere în sol. În condiții favorabile de umiditate atacul se manifestă pe toată planta. Putregaiul cenușiu poate apărea acolo unde boala întâlnește orice formă de țesut afectat de îngheț, boli, paraziți sau daune mecanice. Așadar, atacul se poate manifesta atât la frunze, cât și la tulpini și silicve.
- Combatere: fungicide.
De recomandat ca tratamentul să se facă cu fungicide specifice acestui agent patogen, în dozele omologate și recomandate de producător.
Recolte bogate!
Director Tehnic ing. Ionel Florea