Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Recomandari tehnice cultura de lucerna

Zona de cultura

Cernoziomurile din Campia Dunării, Dobrogea, sud-vestul Moldovei, centrul Transilvaniei, centrul si estul Câmpiei Banatului.

Fertilizare 

Doze optime de ingrasaminte chimice (kg s.a./ha)

Fertilitatea naturala a solului N* P2 O5** K2O

Slaba

50-60

100-110

60-70

Mijlogie

35-40

80-90

50-60

Buna

-

60-70

-

numai pentru amestecuri de lucerna cu graminee

** din doi in doi ani

Lucrarile solului 

Aratura, cu plugul in agregat cu grapa stelata, se executa imediat dupa eliberarea terenului de resturile vegetale ale plantei premergatoare, la adancimea de 20–22 cm. La lucerna semanata la inceputul toamnei, aratura poate fi inlocuita de 2–3 discuiri in agregat cu grapa cu colti.

Samanta si semanatul

Primavara, la semanat, se impune tratarea semintei cu produsele avizate pentru prevenirea atacului daunatorilor de sol.

Pregatirea patului germinativ se executa cu combinatorul, la adancimea de semanat, realizata in preajma semanatului; in tehnologia intensiva se lucreaza cu grapa cu discuri in agregat cu tavalugul.

Primavara se seamana in prima jumatate a lunii martie in sudul tarii sau la sfarsitul  lunii martie in celelalte zone de cultura.

Semanatul la sfarsitul verii - inceputul toamnei este conditionat de asigurarea umiditatii necesare pentru rasarire in intervalul 25 august - 10 septembrie si mai devreme cu 10–15 zile in zonele colinare.

Norma de samanta este de 20–22 kg/ha in cultura pura si 16–18 kg/ha in cultură asociata: lucerna + 6 kg/ha golomat + 3 kg/ha raigras hibrid.

Adancimea de semanat: 2–3 cm.

Distanta intre randuri: 12,5 cm.

Irigare

Se recomanda irigarea pentru rasarire: 300–400 m3/ha numai când  semanatul se face la inceputul toamnei si 400–600 m3/ha pentru fiecare coasa in perioada de vegetatie.

Recoltare

In anul I de vegetatie toate coasele se recolteaza in intervalul cuprins intre inceputul si mijlocul fazei de inflorire. In anii urmatori de vegetatie coasa I se recolteaza la sfarsitul imbobocirii, iar coasele urmatoare la intervale de 32-35 de zile. Ultima coasa, in toti anii de vegetatie, se recolteaza in prima jumatate a lunii octombrie. La amestecuri, incepand din anul II de vegetatie, coasa I se recolteaza in faza de burduf a gramineei, iar coasele urmatoare la intervale de 32–35 de zile.  

AI O INTREBARE PENTRU SPECIALISTII NOSTRI? Te rugam sa ne contactezi la: