Semănatul cerealelor de toamnă
Material scris de Bogdan Craiciu, Director Tehnic Biocrop, tehnic@biocrop.ro
Necesarul de boabe germinabile la metru patrat se stabileste in functie de conditiile de semanat si in functie de soi.
Conditii optime:
- Umiditatea solului optima
- Pregatirea patului germinativ optima
- Epoca de semanat optima
Numar de boabe germinabile la metru patrat:
- 300-350 – orz
- 350–400 – grau si triticale
Norma superioara se aplica in conditii tehnologice intensive si in terenuri cu grad ridicat de cultivare.
Conditii mai putin optime pentru semanat:
- Umiditatea solului insuficienta
- Pregatirea patului germinativ medie (mai putin de 5 bulgari mari/mp)
- Epoca de semanat intarziata
Numar de boabe germinabile la metru patrat:
- 400-450 – orz si triticale
- 400-550 – grau
Norma superioara se utilizeaza in conditii extreme (ex. semantul graului la inceput de noiembrie intr-un pat germinativ slab pregatit).
In ceea ce priveste cantitatea de samanta la hectar (C), se poate folosi urmatorul calcul:
C = (D x MMB x 100) / (P x G)
Unde densitatea este D = numar de boabe germinabile/mp), masa a 1000 de boabe MMB, puritatea P si capacitatea germinativa G.
Semanatul asigura o rasarire uniforma a plantelor, o dezvoltare normala a acestora in perioada activa a vegetatiei de toamna, care conditioneaza trecerea cu pierderi minime peste iarna.
O cultura infiintata in parametrii optimi reia vegetatia viguros in primavara, cu ocuparea rapida a terenului si inabusirea buruienilor.
O conditie este respectarea epocii de semanat. Aceasta poate contribui cu 40-50% si in anumite cazuri cu 80% la atingerea pragurilor superioare a productiilor.
In anii normali, semanatul graului are loc intre 1-10 octombrie in jumatatea de sud a tarii si cu 5-10 zile mai devreme, in cealalta jumatate.
De regula, semanatul incepe cand temperatura aerului este de 13-15°C si trebuie sa se incheie in 10-15 zile, cand temperatura ajunge la 8-9°C. In functie de evolutia vremii, semanatul poate incepe cu 6-7 zile mai devreme sau mai tarziu.
Cei care seamana mai tarziu pot obtine rezultate bune in anii cu ierni usoare. In alti ani, cand iarna se instaleaza in luna noiembrie, se obtin rezultate mai bune in cazul insamantarii mai devreme.
Important este ca in perioada vegetatiei de toamna graul sa parcurga 40-50 de zile la temperaturi mai mari de 5°C, sa acumuleze 450-550 grade termice pozitive, sa-si dezvolte bine sistemul radicular si sa acumuleze in frunze si in nodulul de infratire zaharuri, care il ajuta sa parcurga fara pierderi perioada de iernare.
Adancimea de semanat este factorul hotarator in realizarea uniformitatii culturii. Ea depinde de sol, umiditatea existenta, marimea semintei. In conditii normale, adancimea este de 4-5 cm, caz in care nodul de infratire se formeaza la 2 cm. La soiurile Biocrop, intensive, care au coleoptilul mai scurt, adancimea nu trebuie sa fie mai mare de 4 cm. Pe solurile usoare si lipsite de umiditate, in stratul superficial se poate semana la 6 cm.
Nu se recomanda semanatul mai devreme deoarece: plantele se dezvolta prea viguros si devin sensibile la iernare; sunt atacate de afide care pot provoca virozarea, ingalbenirea si piticirea plantelor; pot fi atacate de mustele cerealelor, de fainare, de rugini; iarna se decalesc usor, fiind distruse de geruri; temperaturile ridicate din toamna pot determina tulburari fiziologice care, in primavara, duc la stagnarea cresterii si chiar pieirea plantelor; plantele sunt predispuse la cadere si imburuienare.
Nu trebuie nici sa se intarzie semanatul deoarece: nu se parcurg toate fazele de vegetatie din toamna, si sunt afectate de primele ingheturi. In acelasi timp isi prelungesc vegetatia in vara ceea ce este complet nefavorabil pentru soiurile din portofoliul Biocrop. Cand rezerva de apa din sol este scazuta, se instaleaza arsita si apare pericolul sistavirii boabelor, plantele nu sunt rezistente la seceta, nu pot valorifica elementele nutritive din sol si se intarzie vegetatia.
Fiecare zi de intarziere a semanatului aduce minusuri de productie de 30-50 kg/ha care in luna noiembrie cresc la 60-100 kg/ha.