Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Alegerea hibrizilor de rapita

24/08/2010
Publicat de: Profitul Agricol, Revista Ferma / 25 august 2010

Criterii in selectia hibrizilor de rapita cultivati pentru diminuarea riscului si asigurarea unui randament ridicat la recolta.
 
O cultura cu rentabilitate ridicata si usor vandabila, rapita castiga din ce in ce mai mult teren intre speciile cultivate in Romania. In acelasi timp se inregistreaza o tendinta de crestere a performantei tehnologice la nivelul fermei, prin utilizarea de material genetic de calitate si a unor tehnologii din ce in ce mai bune.
 
In fiecare etapa: pregatirea patului germinativ, alegerea materialului semincer, pregatirea culturii pentru iarna, fertilizarea si protectia plantei, recoltarea, fermierul este in pozitia de a decide intre diverse optiuni ce pot sau nu conduce la diminuarea riscului si asigurarea intr-o masura mai mica sau mai mare a unui randament cat mai ridicat la recolta.
 
Ogura
 
In ceea ce priveste materialul semincer exista o serie de criterii ce pot conduce la o decizie cu impact in diminuarea riscului culturii. Alegerea cultivarii unui hibrid, in sine diminueaza o serie de riscuri, hibrizii fiind mai bine pregatiti pentru conditii de mediu dificile.
 
Alegerea unui hibrid Ogura aduce o noua diminuare a riscului, intru-cat aceasta tehnologie de hibridare a fost special creata pentru obtinerea unor hibrizi toleranti la climatul temperat-continental, pentru zone in care rapita nu reprezenta o cultura traditionala.
 
In genere, hibrizii Ogura dezvolta un sistem radicular mai complex si mai viguros inca din toamna, cu efecte benefice in capacitatea plantei de a supravietui iernilor geroase si perioadelor secetoase. Aceasta calitate, alaturi de potentialul ridicat de ramificare al hibrizilor Ogura, poate fi fructificata prin asigurarea unui spatiu nutritional si de ramificare pentru fiecare planta. In consecinta, densitatea ideala la semanat  este de 45-55 de plante, iar la iesirea din iarna 30-35 de plante la metrul patrat. Obtinerea acestor densitati conduce si la un cost redus al semintei la hectar, bineinteles in conditiile existentei tehologiei mecanice sau a unei mase hectolitrice ridicate a semintei.
 
Alegerea unor hibrizi Ogura ce s-au dovedit constanti in performante pe parcursul a mai mult de 2 ani de cultura, in functie de regiunea de cultura, poate conduce la o noua diminuare a riscului. In conditiile unor ani cu evolutii climatice surprinzatoare si extreme, unii hibrizi pot avea rezultate foarte bune intr-un an si mult mai slabe in alt an. Este de preferat alegerea hibrizilor care, indiferent de conditiile climatice, au reusit sa dea randamente peste media hibrizilor cultivati sau testati.
 
Structura de cultura
 
Un alt criteriu ce poate conduce la diminuarea riscului este alegerea unei structuri de hibrizi in cultura, compusa din 2-4 hibrizi ce raspund foarte bine la 2-3 riscuri diferite: inclinare si frangere, boli, scuturare, ger, seceta, etc.
 
Prin prisma conditiilor dificile la inflorire si recoltare ce s-au inregistrat in ultimii ani, cultivarea unei structuri de hibrizi cu maturitate diferita la inflorire si la recoltare vine cu doua avantaje: diminuarea riscului de infertilitate a florilor, urmare a temperaturilor sau a diferentelor de temperatura si esalonarea recoltarii astfel incat aceasta sa se realizeze cat mai aproape de perioada optima pe intreaga suprafata cultivata cu rapita.
 
Deutsche Saatveredelung AG
 
Hibirizii Ogura au fost motorul dezvoltarii fulminante pe care Deutsche Saatveredelung AG a inregistrat-o in ultimii 5 ani, in tarile europene. De ani buni, deja Exocet este cel mai vandut hibrid in Franta si Ungaria, cu proportii importante si in crestere din piata hibrizilor de rapita. Flash este hibridul lider in Marea Britanie, dupa ce in 2008 si-a inzecit vanzarile urmare a rezultatelor si comportamentului in cultura.
 
Pentru a controla calitatea semintelor livrate fermierilor, hibrizii de rapita DSV sunt procesati, tratati si ambalati exclusiv in capacitatile de productie din Lippstadt, Germania.
 
Pentru Romania, selectarea hibrizilor s-a realizat in urma unor teste extensive, incepute inca in 2006 si pe baza rezultatelor obtinute in conditii de cultura incepand cu ferme pilot si, din 2008, in mod extensiv pe intreg teritoriul tarii. Activitatea laborioasa de alcatuire a portofoliului de produse este nucleul strategiei de obtinere a increderii fermierilor in produsele si activitatea Biocrop si Deutsche Saatveredelung AG in Romania.
 
In 2010, Biocrop – partenerul exclusiv al DSV AG in Romania – pune la dispozitia fermierilor romani un portofoliu extins, pentru fiecare zona de cultura, compus din hibrizi Ogura ce in ultimii 4 ani s-au dovedit a aduce in mod constant randamente peste media hibrizilor.
 
Aceasta gama raspunde unor probleme diferite pe care fermieri romani le-au ridicat de-a lungul timpului, prin hibrizi ce se remarca cu calitati deosebite in ceea ce priveste:
 
Randament de productie constant in toate zonele de cultura: 
Exocet, Dynastie
 
Toleranta la ger: 
Hornet, Sitro
 
Toleranta la seceta:
Rally, Limone, Monalisa
 
Toleranta la boli:
Exocet, Limone
 
Sensibilitate scazuta la inclinare si frangere:
Flash, Safran
 
Aceasta gama acopera  grupe de maturitate diferite:
 
Timpurii-semitimpurii:
Dynastie, Limone, Safran, Sitro
 
Intemediari:
Rally, Hornet
 
Semitardiv-Tardiv:
Exocet, Flash, Monalisa
 
Pe baza constantei in spor de productie, pe diferite zone de cultura, in cultura mare, in teste ISTIS si private, s-au detasat diferiti hibrizi:
 
In interiorul arcului Carpatic: 
Flash si Sitro
 
Moldova: 
Hornet si Safran
 
Muntenia:
Rally, Limone, Monalisa.
 
Hibrizi ce au dovedit un randament ridicat la recolta, in toate zonele de cultivare: 
Exocet si Dynastie.
 
Acesti hibrizi sunt disponibili pe intreg teritoriu, exclusiv prin intermediu retelei de distributie formata din parteneri profesionisti, interesati de promovarea produselor de calitate catre fermieri:
 
Naturevo
Cargill
Agrichim Fetesti
Medicago
Agroexpert Cluj
Agroservice Calarasi
SaraTom
Fertiagro
Agral Star
Marsat
Agrofarm Botosani
MW Chim Adamclisi
Lavora
Romvelia
Agropest Seed
 
In concluzie, un set de criterii ce poate conduce la o structura de hibrizi de rapita cu risc diminuat ar fi 2-3 hibrizi Ogura:
 
- Cu performante constante in ultimii 2-3 ani pe zona de cultura.
 
- Fiecare avand calitati deosebite in ceea ce priveste 2-3 riscuri specifice: ger, seceta, boli, inclinare si frangere, etc.
 
- Fiecare cu maturitate diferita la recoltare. 
AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE:
Performanta