Publicat de: Profitul Agricol / 25 mai 2011
Managementul tehnologic corect al unei exploatatii agricole, indiferent de marimea ei, trebuie in mod obligatoriu fundamentat pe considerente agrotehnice si fitotehnice. In acest sens, fiecare cultura are specificitatea sa, vizavi de o anumita premergatoare in asolamentul in care este incadrata. Desi este binecunoscuta importanta rotatiei culturilor in cadrul unui asolament corect intocmit, tot mai multi fermieri din pacate, neglijeaza acest lucru.
Cauzele sunt multiple, plecand de la conditionarile de ordin comercial, care tin de eficienta economica a unei culturi sau de cererea pietei si terminand cu situatiile in care datorita schimbarilor de proprietate sau de administrare (arendare-concesionare) este practic imposibil de realizat un asolament corespunzator.
In Romania zilelor noastre sunt foarte putine exploatatii agricole in care structura de culturi este stabilita plecand de la considerente si limitari de ordin agro-fitotehnic, asa cum ar fi normal. Din ratiuni comerciale, in opinia mea gresit aplicate, structura de culturi in cele mai multe exploatatii este impusa de factori care nu au nimic in comun cu agronomia.
Este arhicunoscut faptul ca odata cu expansiunea culturii de rapita in tara noastra, in ultimii ani, pe fondul mentinerii suprafetelor cultivate cu floarea-soarelui, asistam la generalizarea la nivel de exploatatii agricole a unui asolament de trei ani: Floarea-soarelui – Grau/Orz – Rapita.
Chiar daca pe termen scurt o asfel de rotatie impusa de cerintele pietei, poate fi benefica din punct de vedere economic, pe termen mediu si lung insa urmarile sunt nefaste si deloc greu de anticipat. As aminti aici numai proliferarea bolilor comune pentru floarea-soarelui si rapita cum ar si –Sclerotinia sclerotiorum(putregaiul alb), Alternaria (alternarioza) si aparitia de rase specializate rezistente la fungicidele utilizate in mod curent, extinderea arealului de raspandire a Orobanche (lupoaia) si nu in ultimul, cresterea cheltuielilor impuse de intensivizarea tehnologiei de cultura care trebuie sa includa seminte si pesticide de ultima generatie, capabile sa faca fata presiunii ridicate de atac a patogenilor sus amintiti.
Sunt multe situatile in care fara a mai tine cont de tipul de sol, de reactia solului, planta premergatoare si postmergatoare in asolament, etc., recomandarile unor “tehnologi” mai mult sau mai putin avizati, includ produse (pesticide sau ingrasaminte) care deterioreaza uneori grav capacitatea de productie a solului respectiv.
In acest sens, deosebit de importanta este efectuarea unui studiu pedologic si agrochimic al solului, studiu care pe langa fapul ca ofera o oglinda exacta a situatiei pedo-climatice din arealul exploatatiei agricole, include si recomandari tehnologice specifice legate de fertilizare, structura de culturi si asolamentul optim in zona respectiva.
Costurile unui asfel de studiu, care poate fi efectuat de OJSPA-urile din fiecare judet, sunt modice comparativ cu beneficiile ulterioare.
Cu alte cuvinte, ar trebui reconsiderata importanta asolamentului si a roatiei culturilor, in cadrul exploatatiei agricole, plecand de la urmatoarele considerente tehnice :
- Pentru cultura de floarea-soarelui,rezultatele cele mai bune se obtin intr-un asolament de 6 ani in care sa urmeze dupa premergatoare – cereale de toamna sau primavara. Nu se cultiva dupa soia, fasole, in si rapita, datorita bolilor comune si nici dupa tutun si canepa, speciiatacate de Orobanche.Floarea-soarelui nu trebuie sa revina pe acelasi teren decat dupa un interval de minim 4 ani.
- Cultura de rapita, este recomandat sa revina pe acelasi teren dupa un interval de cel putin 3 ani. In cazul in care sola respectiva a fost infestata cu Sclerotinia, intervalul; de revenire este de minim 6-7 ani. Premergatoarele cele mai indicate in asolament pentru rapita sunt : cerealele paioase, mazarea si borceagul de toamna. Nu se cultiva dupa soia si floarea-soarelui, datorita bolior comune.
- Pentru cultura de grau asolamentul optim este cel de 4-5 ani, iar plantele premergatoare favorabile sunt in ordine : leguminoasele, rapita de toamna, soia, floarea-soarelui si porumbul timpuriu. Monocultura de grau este acceptata 2 ani si numai la culturile destinate consumului.
- Pentru cultura de orz, respectarea unei rotatii corespunzatoare asigura sporuri de productie de 20%.Premergatoarele sunt in general aceleasi ca pentru cultura de grau, iar monocultura este contraindicata.
- Cultura de porumb realizeaza cele mai eficiente productii in asolamente de 4-6 ani, dupa premergatoare cum ar fi : leguminoasele si cerealele paioase. Sunt contraindicate ca premergatoare sorgul si iarba de sudan.
Folosirea rationala a terenurilor agricole, respectiv mentinerea si cresterea capacitatii de productie a acestora, este un concept extrem de complex care inglobeaza o serie de practici agricole, bazate pe cunoasterea aprofundata a relatiilor planta-sol-mediu. Optimizarea acestor relatii in cadrul agro-ecosistemului, include solutionarea diferentiata a problematicii legate de amplasarea si rotatia culturilor, sistemul de lucrare a solului si tehnologia de cultura aplicata.
Dr. Ing. Stelian Toma
General Manager
Sara Tom Company