Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Rapita | Beneficiul este in sporul de productie

15/06/2010
Publicat de: Profitul Agricol, Magazinul Agricol / 16 iunie 2010

Preturi de valorificare mici, mai putine subventii, seceta, tot mai multe constrangeri pentru intreprinzatorii agricoli. In asemenea context, rentabilitatea fermelor poate veni doar din eficienta tehnologiilor utilizate, din sporul de productie pe hectarul cultivat, respectiv pe capitalul investit in pamant.
 
Evaluarea fiecarui leu investit trebuie facuta prin prisma rezultatului, sporului obtinut. Performanta trebuie urmarita in fiecare etapa a activitatii agricole: conservarea calitatii solului, alegerea semintelor ce asigura acoperirea in mai mare masura a riscurilor si cu un potential de productie constant ridicat, calitatea si efectele pe termen scurt si mediu a tratamentelor de protectie a plantelor, valorificarea maxima a calitatii recoltelor obtinute.
 
Rapita de toamna se prezinta a fi una din culturile ce indeplineste o buna parte din criteriile de rentabilitate necesare in perioada actuala. Acest fapt este demonstrat si de evolutia suprafetelor cultivate de la 110.000 ha in 2006, la peste 400.000 ha in 2009. Avantajul acestei culturi rezida in special in pretul relativ constant din ultimii ani, calitatea cumparatorilor si rapiditatea incasarii banilor.
 
In plus cultivarea hibrizilor de rapita acopera o gama mai larga de riscuri: gerul, seceta in primavara-vara, scuturare, etc. in conditiile unui potential de productie ridicat.Nu este cea mai simpla dintre culturile cultivate in ultimii ani, dar reflecta cel mai bine beneficiul pe masura efortului.
 
In conditiile unor cheltuieli ridicate, doar sporul de productie asigura beneficiul. Ramane ca fiecare fermier sa decida care din optiunile existente ii asigura in mai mare masura realizarea acestui obiectiv.
 
Aceasta a fost si una dintre concluziile „Zilei Rapitei” organizata la sfarsitul lunii mai la Agrichim Fetesti. Participantii, fermieri, distribuitori si integratori (Biocrop, Expur, Naturevo, SaraTom, Fertiagro, Medicago, Cerealflor, etc.) au analizat stadiul culturilor in camp, prin prisma tehnologiilor utilizate.
 
S-a pus accentul pe evolutia culturilor de toamna rapita si grau, hibrizi si soiuri furnizate de DSV Germania prin intermediul Biocrop Romania. DSV este o specialista a rapitei, singura companie europeana producatoare de samanta de rapita hibrid in doua sisteme de hibridare: Ogura si MSL.
 
Hibrizii DSV, produsi in sistemul Ogura, comercializati in Romania din anul 2007 s-au remarcat prin:
 
- Sistemul radicular foarte bine dezvoltat, care asigura trecerea cu bine a perioadelor secetoase.
- Capacitatea foarte buna  de ramificare, care le asigura un potential de productie ridicat in conditii de densitate mica la semanat, prevenirea evaporarii apei din sol.
- Rezistenta deosebita la ger.
- Starea fitosanitara foarte buna.
 
Domnul Viorel Nica, Directorul General al Agrichim Fetesti, a prezentat tehnologia realizata in cadrul fermei pentru cultura de rapita, punand accent pe:
 
- Respectarea perioadei optime de semanat.
- Fertilizare.
- Combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor prin produse de calitate , care au confimrat in cultura mare, alegand preventia, nu numai tratarea bolilor si daunatorilor ce se maifesta in cultura.
 
Au fost vizionati 4 hibrizi DSV: Exocet, Dynastie, Rally si  Monalisa in cultura pe o suprafata de 600 hectare si 10 hibrizi in cadrul lotului demonstrativ DSV.
 
Experienta Agrichim din anii anteriori cu aceste produse si tehnologiile perfomante aplicate a demonstrat ca un pat germinativ de calitate, o samanta cu potential genetic foarte bun, tratamentele sistemice preventive, asigurarea substantelor nutritive si o urmarire atenta a evolutie culturii in camp creaza premisele unor rezultate peste medie si securizeaza beneficiul fermei prin sporul de productie obtinut.
 
Prin prisma pretului de achizitie anuntat la eveniment de catre integratori, se estimeaza ca o tona ha din recolta acestor hibrizi, asigura toate cheltuielile de infiintare, intretinere si recoltare, pentru unitatea de 1 ha.
 
In plus, prin calitatile de care dispun, hibrizii DSV aduc economie in ferma, prin densitatea redusa la semanat, rezistenta la boli, la frangere si seceta.
 
In acest fel riscurile se diminueaza si se creaza premisele pentru beneficiile necesare infiintarii noilor culturi cat si pentru investitii in ferma.
 
Recoltarea hibriziilor si confirmarea acestor asteptari se vor face tot in cadrul unui eveniment, organizat de Biocrop, in cadrul fermei Agrichim.
AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE:
Performanta