Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Hibrizii optimi pentru productii performante de rapita

06/08/2016

gazetadeagricultura.info, august 2016

https://www.gazetadeagricultura.info/plante/plante-tehnice/469-rapita/19075-hibrizii-optimi-pentru-productii-performante-de-rapita.html

Culturi bogate, productivitate, randament superior, spor de productie si in final profit – sunt tintele oricarui fermier, indiferent de ceea ce cultiva. Cum se pot insa obtine de fiecare data rezultate pozitive la recolta? Raspunsul este la indemana: prin investitii inteligente si printr-un mix eficient intre folosirea unor hibrizi performanti, cu potential genetic cat mai avansat, si tehnica agricola aplicata corect, alaturi de un plan complet de tratamente si fertilizare in toate fazele.

 

Culturile de rapita in Romania

In ceea ce priveste culturile de rapita, nu mai este un secret pentru nimeni ca in momentul de fata reprezinta cea mai profitabila recolta, cu atat mai mult anul acesta, cand au fost depasite asteptarile agriculturilor atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Dincolo insa de conditiile favorabile din 2016, pentru atingerea unui spor de recolta la rapita este valabil acelasi principiu de mai sus: profitul nu vine din economisire, ci din implementarea unor decizii strategice, eficienta in alocarea resurselor si concentrarea pe obtinerea calitatii si a rezultatelor. Astfel, inainte sa aleaga hibrizii pe care ii va folosi in cultura, fermierul trebuie sa ia in considerare:

    • Istoricul furnizorului de seminte si deschiderea de care acesta da dovada, priceperea si disponibilitatea de a ajuta fermierul in selectarea produselor optime
    • Eficienta dovedita a hibrizilor, care trebuie sa valorifice investitia, si rezistenta acestora in fata conditiilor neprielnice (boli, clima etc)

 

Hibrizi ultra-performanti de la Biocrop

Printre variantele de top de pe piata locala se afla semintele de rapita comercializate de compania romaneasca Biocrop: hibrizii DYNASTIE, DIFFUSION, EXOCET si HORNET raspund excelent la nevoile si provocarile pietei, fiind produse cu evolutie exceptionala, potential de productie foarte ridicat, adaptabilitate la temperaturi extreme, toleranta la boli, continut ridicat de ulei, sistem radicular foarte bine dezvoltat si ramificare puternica cu silicve pline si lungi. In plus, plantele sunt viguroase, iar pierderile sunt minime la recoltat datorita indehiscentei silicvelor.

Biocrop activeaza pe piata romaneasca de peste 10 ani si furnizeaza hibrizi de rapita creati cu genetica de ultima generatie, astfel incat fermierii parteneri sa obtina recolte performante si profit crescut.

 

DYNASTIE

Hibrid de ultima generatie, semi-timpuriu, caracterizat printr-o adaptare excelenta pedoclimatica, raspuns bun in conditii tehnologice variate si rezistenta mare la frangerea tulpinilor si la scuturare, inregistrand pierderi minime la recoltat. Are o foarte buna rezistenta la iernare datorita unui varf de crestere puternic, iar primavara are o sensibilitate redusa fata de inghet datorita reluarii tarzii a vegetatiei. Este de asemenea rezistent fata de principalele boli.

Dynastie are potential foarte mare de productie, atunci cand este folosita tehnologie intensiva. Spre exemplu, in 2016 s-au obtinut productii medii cuprinse intre 4.500-5.000 kg/ha in fermele in care a fost cultivat.

Este de asemenea caracterizat de indehiscenta silicvelor la maturitate si de talia medie de 150-160 cm, cu ramificare din treimea inferioara.

 

DIFFUSION

Hibrid de generatie noua, semi-timpuriu, caracterizat prin stabilitatea productiilor, capacitatea foarte buna de regenerare si rezistenta ridicata la boli. In acest sens, prezinta cea mai avansata gena care confera rezistenta la Phoma (RLM-7).

Diffusion a fost introdus in portofoliul Biocrop in urma rezultatelor foarte bune, si anume depasirea martorilor la calculul mediei multianuale (5 ani) cu peste 10%. Se remarca de asemenea prin continutul ridicat de ulei, toleranta foarte buna la ger, la inclinare si frangere.

Manifesta o ramificare puternica la o densitate de 35-45 plante/mp si poate genera productii sporite la o distanta intre randuri de 35-45 cm. Este de talie medie-inalta (160-170 cm), cu ramificare deasupra primei treimi. Se poate semana incepand cu prima decada a lunii august, iar primavara are o crestere rapida, exploziva.

 

EXOCET 

Hibrid de rapita semi-tardiv, care si-a demonstrat pe parcursul anilor performanta foarte ridicata in productie si a castigat aprecierea cultivatorilor dovedind adaptabilitatea excelenta in orice conditii tehnologice si pedoclimatice, indehiscenta silicvelor la maturitate, precum si toleranta foarte buna fata de principalele boli ale rapitei.

Exocet este caracterizat prin continut mare de ulei (49%) si perioada mai lunga de vegetatie, ceea ce se traduce in potential mare foarte mare de productie. In plus, reactioneaza bine la semanatul in zone cu deficit de apa (terenuri nisipoase sau conditii de seceta) datorita unui sistem radicular de dezvoltare rapida si putere mare de penetrare.

Se recomanda semanatul incepand cu prima decada a lunii august, planta urmand sa atinga o inaltime medie de 160-175 cm, cu ramificare la jumatate.

 

HORNET 

Hibrid foarte popular din portofoliul Biocrop, de maturitate semi-tardiva si grad ridicat de adaptabilitate. Este un hibrid cu un continut ridicat de ulei (48%), tehnologia performanta si fertilizarea superioara reflectand-se intr-un potential foarte mare de productie.

HORNET se remarca in special prin rezistenta foarte buna la ger si toleranta ridicata fata de principalele boli, performantele sale fiind constant laudate de fermierii care l-au cultivat. In plus, asemanator hibridului Exocet, se remarca prin indehiscenta silicvelor la maturitate, insemnand ca se poate recolta ultimul.

Este recomandat semanatul la densitatea de 50 b.g./mp in epoca optima, riscul de alungire a tijei florale fiind foarte scazut. Talia medie este de 145-160 cm, cu ramificare puternica de la jumatatea tulpinii.

Despre Biocrop

Cu o experienta de peste 10 ani pe piata romaneasca, Biocrop comercializeaza pe intreg teritoriul Romaniei o gama diversa de seminte, soiuri si hibrizi premium, oferind exclusivitati si varietate genetica astfel incat sa raspunda foarte bine la provocarile pietei.

Obiectivul principal al companiei de agribusiness este de a oferi seminte pentru productii superioare, comercializand seminte de porumb, floarea soarelui, rapita, triticale, grau, orz sau lucerna de cea mai buna calitate. Biocrop isi extinde anual portofoliul, fiecare soi si hibrid fiind testat si selectionat cu atentie, astfel incat sa fie perfect adaptat conditiilor agricole si climatice din Romania.

AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE:
Performanta