Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Ferme de Succes - Investitia in ferma vegetala | Biocrop

14/06/2011

Publicat de: Profitul Agricol / Revista Ferma / 15 iunie 2011

Agricultura Romaniei a cunoscut in ultimii 60 de ani 4 etape :
 
- Prima etapa – procesul de colectivizare, care a distrus ferma familiala ( inca baza agriculturii in multe state europene – ex. Franta ).
 
- A doua etapa – modernizarea agriculturii socialiste. Avand planuri de productie din ce in ce mai mari, conducatorii comunisti au investit in masini agricole, silozuri, irigatii, formarea inginerilor agricoli, cercetare. Cu exceptia masinilor agricole , celelalte resurse ( in special resursa umana si bazele de receptie-depozitare) inca le utilizam in ziua de azi.
 
- A treia etapa – retrocedarea terenurilor agricole din perioada 1990-1995. A insemnat falimentarea agriculturii romanesti, prin distrugerea sistemelor de irigatii, a CAP-urilor, a SMA-urilor, privatizarea bazelor de receptie-depozitare. Un sistem a fost distrus – dar nu a fost inlocuit cu nimic. Astfel ne-am trezit cu peste 4 milioane de fermieri, cu suprafete mici, fara resursele necesare pentru a putea dezvolta o afacere de viitor.
 
- A patra etapa – In momentul in care s-a dat startul negocierii aderarii Romaniei la U.E. Agricultura Romaniei a beneficiat de consultanta, resurse financiare, reguli stricte si programe integrate de dezvoltare. Incepe comasarea terenurilor agricole, investitia in utilaje moderne, spatii de depozitare si instalatii pentru irigare. 
 
Insa in fiecare etapa au lipsit elemente cheie in dezvoltarea agriculturii : 
 
- In primele doua a lipsit libertatea de a decide, spiritul antreprenorial, mediul concurential, accesul la informatie.
 
- In ultimele doua etape cea mai mare pierdere a fost lipsa unei strategii de dezvoltare – datorata neimplicarii autoritatilor statului in elaborarea unui cadru legislativ modern , in reglementarea activitatilor comerciale agricole si elaborarea proiectelor mari – investitiilor importante in agricultura.
 
Astazi agricultura Romaniei arata mai bine ca in anii 2000 si mult mai bine decat in anii ’90. Insa a fost o dezvoltare realizata strict prin resursele proprii, detinute si create de fermierii romani. Precum un copil care reuseste sa obtina diploma de inginer, fara a fi inclus in sistemul educational ( auto-didact).
 
Compania pe care o reprezint, organizeaza anual, peste douazeci de seminarii destinate fermierilor. Cunosc si problemele si povestile de succes din domeniu. In opinia mea, o agricultura moderna, care poate spera la viitor ar trebui sa fie bazata pe :
 
1. O putere executiva care sa sprijine agricultura prin institutiile sale cu: 
 
- investitii importante in domeniu : sisteme de irigatii ( mai ales in zona de sud-est si sud-vest a tarii ), baze de receptie si preluare cereale.
 
 - subventii acordate fermierilor, la timp, bazate pe  performanta din ferma.
 
- platforme de informare privind : noutatile legislative, produse, piete internationale.
 
- Consultanta in realizarea planurilor de investitii si a tehnologiei adecvate.
 
- In plus trebuie sa asigure acces la creditare – fara de care fermierul nu isi poate finaliza planul de lucrari sau investitii.
 
2. Companii producatoare / importatoare / distribuitoare de inputuri care sa:
 
- Puna accent pe oferirea catre fermieri a produselor de calitate ( astazi piata este invadata cu produse de calitate indoielnica, neverificate.
 
- Ofere consultanta fermierilor asupra produselor oferite, noutatilor din cercetare.
 
- Ofere acces catre centre de excelenta, unde fermierul sa poata avea aces la tehnologii noi, performante.
 
3. Integratorii: chiar daca astazi ei in mare parte se confunda cu distribuitorii din domeniu si viceversa, acestia au un rol important in :
 
- Stabilirea standardelor de calitate pentru productiile agricole.
 
- Stabilirea pretului pietei.
 
- Acces pentru servicii de uscare, depozitare, transport – pentru fermierii care nu dispun de resurse.
 
- Achizitia productiei agricole – conform preturilor stabilite de pietele europene.
 
4. Fermierii vor trebui sa :
 
- Acceseze investii europene prin programele inca disponibile.
 
- Urmeze cursuri pentru a-si imbunatati cunostintele agricole.
 
- Aplice pentru studii de management – importante pentru a-si putea dezvolta afacerea.
 
- Investeasca in modernizarea fermei.
 
- Se adapteze continuu la schimbarile cerere/oferta din piata.
 
Astazi, cand lumea se apropie de o criza alimentara iminenta, investitia in agricultura, in special in agricultura vegetala, este necesara si de perspectiva. Dar nu e de ajuns sa detii un teren agricol. Trebuie sa stii cum sa obtii cat mai mult, cat mai calitativ,  pastrand calitatile solului, fiind   activ intr-un mediu concurential.
 
 
 
Moraru Mihai-Razvan
 
Director Vanzari & Marketing
 
Aectra Agrochemicals SRL
AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE:
Performanta