Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Lot demonstrativ Biocrop - articol aparut in revista Agrimedia

26/08/2021
 

Lot demonstrativ Biocrop in ferma Agrichim Fetesti

Picture
 
Pe 23 iunie a.c., compania Biocrop România a organizat în ferma Agrichim Feteşti, condusă de Viorel Nica, vizita la platforma demonstrativă cu cereale păioase şi rapiţă. În cadrul evenimentului au fost prezentate noi varietăţi, dar şi unele consacrate. Nu a fost neglijată nici partea de cercetare, putând fi observate şi soiurile sau hibrizii aflaţi în testare.
 
Prezentarea din câmp a început cu soiurile de triticale aflate în testare, ele având destinaţie dublă: pentru boabe şi siloz.Ionel Florea, directorul tehnic al companiei, a afirmat că scopul activităţii de testare este acela de a îmbunătăţi în permanenţă portofoliul de produse. „Urmărim să aducem genetică de top pentru partenerii noştri, fermierii, astfel încât să creştem împreună profitabilitatea pe fiecare hectar cultivat. Printre caracterele urmărite la cultura de cereale păioase se numără tăria şi elasticitatea paiului. Amintesc importanţa acestor caractere în contextul ploilor şi al vânturilor puternice înregistrate în ultima perioadă.“ Tot în testare se află un soi de grâu care poate fi semănat atât în toamnă, cât şi în primăvară, cu o talie medie spre înaltă, cu spicul aerat pe rahis, acest lucru împiedicând încolţirea boabelor în spic, în special atunci când cad ploi în timpul recoltatului.

Un soi de triticale de succes pe piaţa autohtonă este Robinson. Acesta prezintă o toleranţă foarte bună faţă de bolile foliare, ceea ce contribuie la sporirea MMB. Conform specialistului Biocrop, producţia estimată în această locaţie se ridică la peste 9 t/ha. În cazul grâului, s-a putut observa faptul ca soiurile cultivate în platforma demonstrativă au o înfrăţire puternică.

„În toamnă pot realiza 2-3 fraţi, iar în primăvară pot fi până la 11 fraţi pe plantă, în funcţie de cantitatea de apă şi elementele nutritive pe care le vor găsi în sol.“ Soiul Combin s-a numărat printre cele recomandate de reprezentantul Biocrop deoarece pe lângă capacitatea productivă mare asigură boabe de calitate superioară, iar conţinutul de proteină poate ajunge până la 17%.

Alte soiuri de grâu prezentate au fost Mobile şi Attraktion. Primul este un soi semitimpuriu şi se pretează la tehnologia intensivă deoarece suportă foarte bine aplicarea unor cantităţi mari de azot fără a suferi fenomenul de cădere. Cel de-al doilea soi asigură producţii mari şi stabile în toate zonele de cultivare. „În condiţiile dificile de anul trecut acest soi ne-a surprins. Un fermier din zona Lehliu a obţinut o producţie de 5,5 t/ha, fiind singurul din zonă care nu a avut cultura calamitată.“

Soiul este nearistat, semitimpuriu, cu toleranţă foarte bună la secetă. „Atât în zona Călăraşi, cât şi în Mehedinţi soiul Attraktion a asigurat producţii de peste 10 t/ha. Este foarte apreciat, având calităţi de panificaţie deosebite.“ La cultura de orz au fost prezentate soiurile Saphira şi Viola - al doilea fiind nou intrat în portofoliu. 

Saphira este un soi semitimpuriu, cunoscut de fermieri, având un potenţial de producţie foarte ridicat şi adaptabil în toate zonele de cultivare. Prezintă o rezistenţă foarte bună la frângere, atât în partea inferioară, cât şi în cea superioară. Are şi o capacitate foarte bună de regenerare.

Viola este un soi timpuriu, are rezistenţă sporită la boli şi un potenţial foarte ridicat de producţie. „În cazul orzului, o problemă foarte mare este sensibilitatea la cădere, fiind foarte importantă cantitatea de azot administrată. Soiul Viola are o talie mică şi paie rezistente. De asemenea, prezintă o uniformitate foarte bună a fraţilor versus planta-mamă, iar spicele sunt uniforme la mărime şi coacere.“

Hibrizi de rapiţă productivi şi cu caractere agronomice valoroase

În cadrul evenimentului a avut loc şi prezentarea hibrizilor de rapiţă Biocrop aflaţi în portofoliu. În această secţiune s-a vorbit despre caracteristicile acestora, precum rezistenţa la atacul de boli, capacitatea de producţie şi de ramificare, precum şi indehiscenţa silicvelor. Totodată, s-a recomandat respectarea normei de semănat şi au fost prezentaţi hibrizii aflaţi în testare. „Crearea de hibrizi noi şi testarea lor sunt cheia succesului. Astfel ne putem îmbunătăţi portofoliul şi putem pune la dispoziţia fermierilor hibrizi de ultimă generaţie. În ultimii ani clima suferă mari schimbări, însă trebuie să fim întotdeauna cu un pas înainte. Solicităm amelioratorilor ultimele creaţii pentru a le testa în România astfel încât să-i putem identifica pe cei valoroşi, cu potenţial ridicat de producţie, cu o stare fitosanitară bună, adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din ţara noastră şi capabili să răspundă nevoilor fermierilor.“ Din categoria noilor hibrizi intraţi în portofoliul companiei au fost prezentaţi Duplo şi Darling. Ambii sunt productivi, prezintă rezistenţă sporită la boli, toleranţă foarte bună la Phoma, capacitate ridicată de ramificare şi rezistenţă la scuturare. Hibrizii din noua generaţie au rezistenţă la virusul galben al ridichii.

„Virusul se manifestă în toamnă şi poate fi confundat uşor cu o carenţă de fosfor deoarece marginea limbului foliar se colorează într-o nuanţă roşiatică. Problema se observă la recoltare, când pierderile de producţie înregistrate pot ajunge la 30%. În silicve se formează un număr foarte redus de seminţe, iar acestea vor avea o MMB foarte mică. Noua generaţie de hibrizi pe care noi o introducem în România prezintă rezistenţă genetică la acest virus răspândit de afide. 

Din păcate metoda chimică de protecţie nu este eficientă, astfel că singura opţiune este alegerea hibrizilor rezistenţi.“ Despre hibridul Darling, specialistul a spus că poate fi semănat la începutul epocii, în prima decadă a lunii august, deoarece este foarte puţin sensibil la emiterea tijei florale. Cel mai bine vândut hibrid de rapiţă din portofoliul Biocrop este Tigris. Este un hibrid semitardiv, productiv, cu o bună capacitate de regenerare şi rezistenţă la ger. De asemenea, prezintă o toleranţă foarte bună la secetă, iar pierderile la recoltare sunt minime datorită indehiscenţei silicvelor. Privitor la norma de semănat, reprezentantul companiei a făcut precizarea ca aceasta să fie cuprinsă între 40 şi 50 bg/mp. „Toţi hibrizii au capacitatea de a ramifica puternic în treimea inferioară şi cu cât îi vom semăna mai des cu atât le vom reduce din aceasta capacitate.“ Un alt aspect pe care a dorit sa-l sublinieze a fost eşalonarea recoltatului la cultura de rapiţă.

„În fermele unde există suprafeţe mai mari cultivate cu rapiţă este foarte bine ca hibrizii aflaţi în cultură să aibă o timpurietate diferită. Un decalaj al maturităţii la coacere ajută în momentul recoltării. Pierderile care pot să se înregistreze la supracoacere sunt diminuate prin recoltarea în etape.“ În cadrul platformei demonstrative au fost prezentaţi şi hibrizi de rapiţă destinaţi tehnologiei Clearfield, respectiv Edimax CL şi Matrix CL. Pe lângă caracterul productiv al acestora a fost menţionată şi rezistenţa la substanţa erbicidă imazamox, ceea ce face ca lucrarea de combatere a buruienilor să fie mai eficace faţă de sistemul convenţional. „În plus, plaja de aplicare a erbicidelor este mai largă, putându-se interveni cu tratamente atât în toamnă, cât şi în primăvară“, a mai afirmat Ionel Florea, directorul tehnic al companiei.
 

Biocrop este o companie românească, modernă, flexibilă şi capabilă să se adapteze rapid provocărilor contextului agricol şi economic. Cu acces la o gamă largă de produse din portofoliul unor amelioratori de top din Germania, Franţa, Spania, Elveţia şi România, compania testează anual peste 20 de noi produse în staţiuni de cercetare şi ferme partenere de pe teritoriul întregii ţări. Hibrizii sau soiurile introduse în portofoliu sunt aleşi pe baza mai multor caracteristici: adaptarea la condiţiile pedoclimatice ale diferitelor regiuni de cultură din România, potenţialul de producţie, toleranţa la boli şi dăunători, rezistenţa la ger şi secetă.

Sursa: revista Agrimedia / Ana IONIŢĂ
 
 
AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE:
Performanta