Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Performanta

23/02/2011
Publicat de: Profitul Agricol / 23 februarie 2011
 


 
Scopul tuturor entitatilor comerciale si guvernamentale ramane insa performanta la nivelul fermei, sub forma plus valorii create pe parcursul unei campanii agricole.
 
Cu alte cuvinte, fiecare producator de seminte si pesticide, distribuitor, producator de utilaje, directie agricola si mai ales fermier are ca finalitate a activitatii sale realizarea unui randament ridicat de productie la hectar. Cu totii suntem mai mult sau mai putin implicati in realizarea performantei la nivel de ferma si fiecare dintre noi este responsabil de gradul in care aceasta se realizeza.
 
Inca inainte de semanat, deciziile fermierului sunt conditionate de climatul economic general, legislatia agricola, calitatea geneticii disponibile, nivelul preturilor, disponibilitatea si accesibilitatea irigatiilor.
 
Ori, in atare conditii, performanta la nivelul fermei nu se poate realiza in afara asumarii responsabilitatii la fiecare nivel de activitate in amonte si in aval de activitatea fermei.
 
La fiecare nivel se ridica probleme si dificultati, la fiecare nivel se iau decizii si se realizeaza activitati. La fiecare nivel este nevoie de o asumare a responsabilitatilor si deciziilor.
 
Performanta in ferma depinde de:
 
- Managementul fermei
 
- Disponibilitatea irigatiilor
 
- Calitatea tehnologiilor
 
- Calitatea imputurilor
 
- Calitatea lucrarilor agricole
 
- Preturile de aprovizionare si comercializare, etc.
 
Performanta, este in acelasi timp un obiectiv si o necesitate in agricultura romaneasca. Si desi de multe ori, cand vine vorba de agricultura, concluzia este ca paharul este jumatate gol, realitatea prezinta o perspectiva ceva mai optimista.
 
Adevarul este ca potentialul pentru performanta este prezent si se manifesta deja in multe ferme, chiar daca proportia acestora in raport cu suprafata agricola a Romaniei este mic.
 
Adevarul este ca in Romania la ora actuala sunt disponibile genetica, tehnologii, utilaje si specialisti de cea mai buna calitate, comparabile cu cele disponibile in orice tara europeana. Solul, cea mai importanta resursa, este unul dintre cele mai productive. Procesatorii si marii comercianti sunt prezenti  si activi in achizitia de materie prima de calitate. La fel ca si furnizorii de input-uri, unii dintre acestia ofera finantare, cel putin partiala a culturilor, la standarde de calitate.
 
Este adevarat ca numarul mic al procesatorilor indigeni si infrastructura de transport insuficienta ingreuneaza comercializarea recoltelor.
 
Este adevarat ca accesul dificil la credite si managementul financiar al fermelor ingreuneaza accesul la fonduri europene, ca si dificultatile de natura legislativa si bugetara.
 
Este adevarat ca managementul orientat pe cost si nu pe balanta cost - venit conduce la compromisuri ineficiente in exploatarea terenurilor.
 
In acelasi timp activitatea de consultanta agricola este dezorganizata si ineficienta, ca si deschiderea unora dintre fermieri spre cunoastere si inovatie, schimb de experienta.
 
Accesul la irigatii este ingreunat de starea infrastructurii, costul ridicat al electricitatii si accesibilitatea insuficienta la fonduri europene de investitii.
 
Si de asemenea este adevarat ca probleme vor fi intodeauna, fie ca va fi vorba de dotarea fermelor, de calitatea resursei umane, de legislatia specifica, de conditiile climatice sau preturile de aprovizionare si valorificare.
 
Modul in care aceste probleme vor fi tratate si fructificarea potentialului existent se vor schimba insa doar in masura in care fiecare dintre cei implicati in domeniul agricol isi vor delimita aria de responsabilitate si isi vor asuma raspunderea pentru activitatea desfasurata si rezolvarea problemelor.
 
Solutii exista, sunt disponibile, nu va fi nevoie sa inventam apa calda. Si nici nu va veni nimeni sa ne furnizeze solutii miraculoase ce sa regleze performanta agricola.
 
In masura in care proportia celor ce isi vor asuma responsabilitatea rezultatelor muncii lor va fi mai mare decat a celor ce vor acuza conjunctura pentru a nu si-o asuma, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Performanta nu depinde de un singur om, ci de fiecare om.
 
Performanta in agricultura este un proces dinamic ce nu se poate realiza in afara asumarii responsabilitatii si fructificarii inovatiei si cunoasterii, la toate nivelurile.
 
Pe parcursul anului, in aceasta rubrica, vom gazdui profesionisti din diferite zone ale agriculturii romanesti care isi vor exprima punctul de vedere asupra aspectelor care influenteaza performanta in activitatea fermei direct sau indirect si aspura solutiilor disponibile.
AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE: