Fii la curent cu promoțiile noastre

Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi la curent cu noutățile, promoțiile și ofertele speciale.

Principalii hibrizi de rapita recomandati anul acesta

26/07/2016

Revista Profitul Agricol nr 29, 27 iulie 2016

HIBRIZI DE RAPITA BIOCROP

EXOCET

Hibrid de rapiță semi-tardiv care și-a demonstrat pe parcursul anilor performanța foarte ridicată în producție și a câștigat aprecierea cultivatorilor dovedind adaptabilitatea excelentă în orice condiții tehnologice şi pedoclimatice,  precum şi toleranță foarte bună față de principalele boli ale rapiței.

Exocet este caracterizat prin conținut mare de ulei (49%) şi perioadă mai lungă de vegetație, ceea ce se traduce în potențial mare foarte mare de producție. În plus, reacționează bine la semănatul în zone cu deficit de apă (terenuri nisipoase sau condiții de secetă) datorită unui sistem radicular de dezvoltare rapidă și putere mare de penetrare.

Se recomandă semănatul a cel mult 50 b. g./mp începând cu prima decadă a lunii august, planta urmând să atingă o înălțime medie de 160-175 cm, cu ramificare la jumătate.

HORNET

Al doilea cel mai popular hibrid din portofoliul Biocrop, de maturitate semi-tardivă şi grad ridicat de adaptabilitate.Este un hibrid cu un conținut ridicat de ulei (48%), tehnologia performantă şi fertilizarea superioară reflectând-se într-un potențial foarte mare de producție.

HORNET se remarcă în special prin rezistență foarte bună la ger şi toleranță ridicată față de principalele boli, performanțele sale fiind constant lăudate de fermierii care l-au cultivat. În plus, asemănător hibridului Exocet, se remarcă prin indehiscența silicvelor la maturitate, însemnând că se poate recolta ultimul.

Este recomandat semănatul la densitatea de 50 b.g./mp în epoca optimă,riscul de alungire a tijei florale fiind foarte scăzut. Talia medie este de 145-160 cm, cu ramificare puternică de la jumătatea tulpinii.

DYNASTIE

Hibrid de ultimă generație, semi-timpuriu, carecterizat printr-o adaptare excelentă pedoclimatică, răspuns bun în condiții tehnologice variate şi rezistență mare la frângerea tulpinilor şi la scuturare, înregistrând pierderi minime la recoltat. Are o foarte bunărezistență la iernare datorită unui vârf de creştere puternic, iar primăvara are o sensibilitate redusă față de îngheț datorită reluării târzii a vegetației. Este de asemenea rezistent față de principalele boli.

Dynastie are potențial foarte mare de producție, atunci când este folosită tehnologie intensivă. Spre exemplu, în 2016 s-au obținut producții medii cuprinse între 4.500-5.000 kg/ha în fermele în care a fost cultivat.

Se poate semăna într-o fereastră largă, cu până la 5-10 zile în afara epocii optime, la o densitate de cel mult 50 b.g./mp. Este caracterizat de rezistență la indehiscența silicvelor și de talia medie de 150-160 cm, cu ramificare din treimea inferioară.

DIFFUSION

Hibrid de generație nouă, semi-timpuriu, caracterizat prin stabilitatea producțiilor, capacitatea foarte bună de regenerare şi rezistențaridicată la boli. În acest sens, prezintă cea mai avansată genă care conferă rezistență la Phoma (RLM-7).

Diffusion a fost introdus în portofoliul Biocropîn urma rezultatelor foarte bune, şi anume depășirea  martorilor la calculul mediei multianuale (5 ani) cu peste 10%.

Manifestă o ramificare puternică la o densitate de 35-45 plante/mp şi poate genera producții sporite la o distanță între rânduri de 35-45 cm. Este de talie medie-înaltă (160-170 cm), cu ramificare deasupra primei treimi. Se poate semăna începând cu prima decadă a lunii august la o densitate de 50 b.g./mp, iar primăvara are o creştere rapidă, explozivă.

MENȚIUNI GENERALE

Hibrizii de rapiță Biocrop se recomandăsă fie semănați la o densitate de cel mult 50 b.g./mp, astfel încât primăvara să fie în câmp o densitate de 35-45 plante/mp (la care s-a observat nivelul cel mai ridicat de productivitate).

Sămânța este ambalată în saci de 1.500.000 de boabe germinabile, ceea ceînseamnă că în sac este adăugată diferență de semințe negerminabile pentru a minimiza pierderile în fermăşi pentru îmbunătățirea costului/ha. Sămânța este tratată insectofungicid. 

AI O INTREBARE PENTRU NOI? Te rugam sa ne contactezi la:
ARTICOLE RECOMANDATE:
Performanta